logo

Borvacsora.info

Török Pincészet

Címe: 3909 Mád Táncsics u. 15.
Telefonszám:06-30/269-1002
Weboldal: http://www.torokpincemad.hu/
Email: info@torokpincemad.hu

Bemutatkozunk:

A Török család borgazdasága a Tokaj-hegyaljai Mádon található. Jelenleg 10 ha-on folyik a szőlőtermesztés.

A Török család borgazdasága a Tokaj-hegyaljai Mádon található.
Jelenleg 10 ha-on folyik a szőlőtermesztés, ahol a célirányos területmegválasztás mellett,
az alacsony hozam, a fajta tiszta egyedek előtérbe helyezése jelenti a fő irányvonalat.

A pince 1630-ban épült, vájt riolit-tufa boltozású (1 fő és több mellékjárat), külön légkondicionált kóstolóhelység, 1.200 hl-es kapacitású tárolótér.

Borkóstoló szervezése 20-30 fős baráti társaságoknak borvacsorával, látványkóstolás a mi Toscanánkon a Bombolynál (ha az időjárás engedi). Kellemes környezet, nyugodt borban teljes pillanatok. Garantáljuk a jókedvet, ha minket választasz. 🙂

Programajánló:

Amint megérkezünk Tokaj-Hegyalja egyik gyöngyszemébe Mádra,
már indulhatunk is a Török Pincészet “borszentélyébe”!
Rövid séta (15-20 perc) után megérkezünk a pincéhez,
ahol Török Béla tulajdonos-borász fogad bennünket…

A pincelépcsőn – még segítség nélkül – lefelé menet kitárul előttünk az 1630-ban épült,
Mád egyik legigényesebb “borkészítő műhelye”, ahol a pincejáratok körbelátogatásakor ízelítőt
kaphatunk a Tokaji borvidékről, a pincészetről és borairól. A pincetúra után a kóstolási
sornak megfelelően 6 fogásos bor-étel párosítású vacsora vár minket.

A borvacsora közben a borász tolmácsolásában megtudhatjuk, hogy milyen Tokaji borkészítési
technikák vannak, hogyan kóstoljunk szakszerűen bort, hogyan válasszunk a borokhoz ételeket.
A teljes program 2-4 óra időtartamú.

A pincészet különtermében 10-35 fő részére tudunk
borkóstolót és borvacsorát tartani.

Példamenü:

Sajtos falatkák
Mádi Hárslevelű 2006 (száraz)

Roston sült Harcsafilé túrós tócsnival, kapros öntettel
Mádi Furmint 2006 (száraz)

Zsírjában sült kacsamáj aszaltszilvával
Tokaji Fordítás 2003 (édes)

Sült kacsacomb hagymás tört burgonyával, barack befőttel
Tokaji Hárslevelű Késői szüret 2005 (édes)

Piritósalapon tálalt kéksajt
Tokaji Furmint Késői szüret 2005 (édes)

Sütemény (Flódni)
Tokaji Aszúeszencia 2003 (édes)

Borkóstoló és borvacsora 10-35 fő részére A Török Pincészet különtermében

Dűlők:

Holdvölgy /Mád

Mád község nyugatui részén helyezkedik el. Itt 6ha területtel rendelkezünk melynek fekvése Déli ill. a fensíkon Nyugati irányba esik. Talaja jól behatárolhatóan, szakaszosanváltozatos. A középkötött laza szerkezetű erdőtalajtól a kötött sárga agyaggal kevert kemény riolit tufával s hidrokvarc keverékkel megáldott talajig terjed. Magassága 240méter, lejtőszöge 1-5%-ig terjed

Bomboly/Mád

Mád északkeleti részén. A mi 2ha területünk közvetlenül az erdő mellett a Bomboly legmagasabb pontján /311méter/ helyezkedik el. Mint oly sok dűlőben Tokaj- Hegyalján itt is változó talajtipussal találkozunk. Talaja erdei föld és kőmorzsolék speciális elegye, andezites-perlites kőzettel. Fekvése nyugati, déli soriránnyal.

Középhegy/Rátka

Mádtól nyugatra a Holdvölgy folytatásaként található. Fekvése délnyugati, talaja szürke erdőtalaj tufás, kvarcitos kőzettel. Itt 1,5ha területünk 210méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Jó Körben

A Mádi Kör bemutatója Budapesten

2009.06.11. 06:00 – palack

Bemutatkozott Budapesten a Mádi Kör. A Lánchíd Palota éttermében találkozhattak a szerencsés meghívottak a mádi termelőkkel és kiváló boraikkal. Mád a borvidék borászati központja, a legnagyobb szőlőterület tartozik hozzá egész Hegyalján. Nem hinném, hogy van még egy településünk, ahol ilyen koncentrációban lehet ennyire kiemelkedő borászatokat találni. Most még keresni sem kellett, csak asztalról asztalra járni és tartani a poharat. Szokásomhoz híven a szárazakra koncentráltam, nem panaszkodhatok, volt mire.

Kezdésként Orosz Gábor 2007-es Király Hárslevelűjét kóstoltam. Tiszta, egyenes bor, furmintokat megszégyenítően ásványos. Nem éppen az a kedveskedő típusú hárs, nekem talán éppen ezért tetszett. A 2007-es Birtok Furmint még inkább: teltebb, érettebb a hárslevelűnél. Körtés, diós illat és ízjegyek, melegség, mélység és finom ásványosság jellemzik. Másodiknak rögtön Szepsy István asztalához járultam, aki a Nyulászó és az Úrágya Furmintot hozta el szintén 2007-ből. Előbbi most sem igazán tetszett: illatban és ízben kedves, rumosdiós, nem bonyolult, de ami azért baj, rövid és a közepe meglehetősen lapos. Az Úrágya már komolyabb, vastagabb, de még így is kevésbé szikár és mély, mint a 2006-os. Valahogy nekem mindkettőből hiányzik az a kikezdhetetlen struktúra, ami a Szepsy-borokat szokta jellemezni.

Sárgamuskotályok jöttek ezután szembe 2008-ból. Gergely Vince (Úri Borok) borában nekem túl nagy szakadék volt az orrba vágó muskotályos illat és a sav vezérelt, csontszáraz cseres korty között. Összébb zárult az olló a Török Pincészetnél, ahol a gazdagabb íz, a vastagabb test jobban illett a hízelgő bemutatkozáshoz. Azonban a fajta képviselői közül igazán csak Árvayék Meggyese volt számomra meggyőző: decens, muskotályhoz képest szinte visszafogott illatával és gazdag, zamatos ízével.

Visszatértem Törökékhez két furmint erejéig. Ugyanaz az alapanyag, két teljesen eltérő stílus. Az egyik gyümölcsös, könnyed, üdítő – mégsem mondható üresnek. Igazi teraszbor nyárestékre. A másik jóval több és újabb hordót látott, ráadásul a bemutató előtt napokkal palackozták – ezt nem győzte hangsúlyozni a gazda. Hát, nem is volt szép, a fa teljesen elnyomta benne a gyümölcsöt. Sajnos, nem hiszem, hogy ez csak a palacksokk lett volna. A 2006-os Budaházy Furmint sem igazán jött be nekem. Pedig analitika alapján lehetne nagy bor: 7,2-es savaival birkózik a 4,6-os maradékcukorral támogatott test. Mégsem áll össze a kép: külön érezni a savat és az édességet, aztán még az alkohol is csíp a korty közepétől. Annál jobban tetszett viszont az Árvay Birsalmás Furmint 2007. Nagyon kedves, tartalmas, szép bor. Gazdag, hízelgő, körtés, barackos illata után a krémes struktúrájú, keserédes zamatú, hosszú korty nagyon jól tud esni.

Az élet szép mondja Lenkey Géza és magnum palackból ki is tölti ezt a 2007-es remek küvét, ami 80%-ban furmint, 20%-ban pedig hárslevelű. Komoly savak mellett üdítő gyümölcsök jellemzik ezt a laza, de férfias bort. Egy évvel idősebb a következő Lenkey-bor, ami 70% furmint és 30% hárs. Nagyon mély, déligyümölcsös, teás illatú. Szájban a gyümölcsök mellett, sőt inkább előttük ásványosság és cseresség dominál. Vastag test, élénk savak, szerethető furmintos darabosság. A fajta haladó rajongóinak mindenképp érdemes megvizsgálni – nekem egyik kedvencem volt. Kontrasztként a Tokaj Classic2007-es félszáraz Furmintja nálam a délután leggyengébbje volt: oldszkúl illat, szájban meg csak a cukor édessége árad mindent jótékonyan elfedve.

Megint váltás (megváltás?), és érkezett a délután legjobbja: a 2007-es Barta Király Furmint. Hihetetlen mennyiségű ásványosság feszíti ezt a bort, mélységet, komplexitást és végtelen hosszúságot adva neki. Rengeteget fejlődött alig több, mint két hónap alatt. Tipikusan az a furmint, ami nem adja könnyen magát, azonban érdemes vele elbíbelődni. Hiába, a termőhely azért nagyon sokat jelent. Ezen a délutánon számomra ő Szepsybb volt a Szepsy-furmintoknál. Akár le is ragadhattam volna ennél az asztalnál, de nem hagyták. Csak annyit hallottam, hogy ekszkjúz mí, és egy amúgy civilizáltnak tűnő úr szó szerint odébb penderített. Repülés közben konstatáltam, hogy a magyar bormarketing oltárán lettem föláldozva: a Pannonhalmáról a bemutatóra hozott Master of Wine-ok érkeztek Barta-furmintot kóstolni. Úgy hallottam, tetszett nekik, sőt egy-egy palackot el is vittek belőle.

Más kategória, de a Gundel Furmint 2007 kellemes meglepetésnek bizonyult. Körtés, ananászos, virágos, de még éppen nem gejl illatával biztatóan indul. A savak kordában tartását némi maradékcukor is segíti, így végül egy jól iható, egyszerű mégis hosszú bor kerekedett ki belőle. A Hárslevelű 2007 viszont már sok volt nekem: illatban túl tömény, szájban túltengő, nem harmonikus. A Royal Tokaji két Szent Tamás Furmintot hozott. A 2008-as hordóminta friss, kedves, virágos, köves, meszes illatú. Szájban élénk, gyümölcsös, alkoholos – a könnyednél komolyabb, hosszabb. A 2006-os tömény, és nekem már túl fás, így nem tett rám különösebb benyomást.

A Mád-Hill friss 2008-as Furmintja még nincs egyensúlyban: birkóznak a savak és a gyümölcs, ki tudja, hol áll meg a nehéz kő. A 2007-es Hárslevelű igen érdekes darab: olyan megtévesztően bodzás, sauvignon illata van, hogy rá kellett kérdeznem. A gazda szerint a terület hozza stabilan ezt jegyet, nem pedig valami vásárolt élesztő. Náluk lehetett kóstolni érdekességképp egy 1990-es furmintot is. Valóban élt még, ami nagy dolog, de ennél több jót nemigen lehet elmondani róla. A száraz kör zárásaként a Demetervin Úrágya Furmintot kóstoltam 2007-ből. Tipikus körtés, tésztás illattal nyit, azonban szájban az alkohol és a hordó bizony kilógnak, így távolinak találtam az egyensúlyt benne.

Voltak persze édesborok is, hogyne lettek volna. Késői szüretek, szamorodnik, aszúk. Az ő jegyzetelésükre azonban a szorgalmas köpködés ellenére sem maradt már erőm. Az erős mezőnyben legizgalmasabbnak a 2006-os Lenkey Fordítást találtam, de a Barta kései Furmint 2007, a Budaházy késői Hárslevelű 2007 és a Szepsy Szamorodni 2006 is nagyon ízlettek. Szó szerint remek szájízzel indultam haza.

Forrás: http://alkoholista.blog.hu/2009/06/11/jo_korben

Mádi maraton

A Mádi Kör Borkóstolója – első rész

2008.09.23. 06:00 – vörös és fehér

Másodszor rendezte meg borkóstolóját a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület a Mádi Szüreti Napok keretében. Ezúttal kétnaposra bővült a program: pénteken pincetúrákon lehetett részt venni, szombat délelőtt pedig a dűlőkbe szerveztek kirándulást az egyesület tagjainak vezetésével. Két részes beszámolónk első felében ezekről az új programokról lesz szó.

Király dűlő

Közel húsz fő várakozott a Mádi Kúria hotel előtt péntek este, hogy elsőként a Demetervin pincéjébe ereszkedjen le. Feszített tempót írtak elő a szervezők: három bor bemutatására kaptak lehetőséget a borászok, harminc percben. Természetesen ez a szabály már Ervinéknél megbukott.

A pince körbejárása után frissen degorzsáltnyers pezsgőt kaptunk (Demeter Novák Endre bemutatta, hogy is kell az üledéket kilőni az üvegből), furmint és hárslevelű alapborból erjesztve. Kellemesen gyümölcsös illatú, de kóstolva még élesztős jegyeket hordozó ital volt. Ezután Orosz Gábor mutatta meg a Nyulászó dűlőből származó 2007-es furmintját. Épp derítés után van a bor, így nyúzott, kócos benyomást keltett, de még ezen is átütött az ásványos, komoly beltartalom. Egészfürtös feldolgozást kapott a szőlő, illata intenzíven jött a száraz pohárból, ha lecsillapodik és piacra kerül, érdemes lesz kóstolni, mert nagyon szép tétel. Csakúgy, mint Demeterék 2006-os hárslevelűje, ami az Úrágya 60-80 éves tőkéiről lett szüretelve, s 13 hónapig pihent zempléni tölgyben. A termőhely uralkodik a boron – ez a pincészet szándékával egybe is esik. Illatban virágok, gyümölcsök és ásványok egészítik ki egymást, ízben utóbbiak kerekednek felül. Az almasavbontás miatt krémes, telt hárssal van dolgunk. Édes borról Orosz Gábor gondoskodott, 2003-as szamorodnija egy igazi illatbomba: aszalt füge és meleg sárgabarack lekvár árad a pohárból, némi gombássággal a háttérben. Ízben kissé lomha a bor, én több savnak jobban örültem volna. A korty felétől egy határozott kesernye is feltűnt.

 

A következő megálló Török Béla pincéje volt, ahol egy Holdvölgy dűlőből származó,2007-es furminttal ismerkedtünk meg először. A filozófia itt is a termőhely előtérbe helyezése, de a friss, gyümölcsös fajtajelleg megtartása mellett. Ezt a kevert stratégiát jól képviseli a bor: a krémes, gyümölcsös (főleg barackos) tartalom mellett a riolitos talajból kioldott sók is megtalálhatók benne. Hasonló mezsgyén mozog a szárazra erjesztett muskotály is: illatban a könnyedség, a trópusi gyümölcsök dominálnak, ízben azonban már a termőhely ásványossága is megjelenik. Hosszú lecsengésű, a megszokott könnyed, légies muskotályokon túlmutató bor. A másfél hónapig seprőn tartott, ezáltal vastagabbra hangolt hárslevelű nálam még így is túl vékonynak találtatott. Citrusos, grépfrútos illata mögött egy rövid, kissé fanyar anyagot találtam. Ennél a pincénél Barta Károly volt a vendégborász; 2007-es furmintja nálam az est egyik nagy felfedezése volt. (A pontosság kedvéért meg kell jegyezni: Károly borait Orosz Gábor készíti.) A Király dűlő felső, köves részéről származó alapanyag 40%-a kapott csak új hordót, a többi negyedik töltésűben ért; a pörkölt jegyek így is érezhetők, de nem uralják el a bort. Sokkal inkább a húsos, zamatos körte érződik, különösen a szárazpróbánál. A korty lendületes, a savak virgoncnak, de nem túlzók, a bor íze percekig a számban maradt. Érdekes, hogy az ugyanezen dűlőből származó kései furmintba mennyivel kevesebb sav jutott: a 200 gramm maradékcukorral nem is bírnak el, az őszibarack illatú bor 6-os savval nekem lomha. Török Béla előhúzta ennek a bornak a párját; az ő 2007-es Holdvölgyből származó kései furmintja sokkal elevenebb, lendületesebb volt. A maradékcukor itt is 200 gramm feletti (hat puttonyos aszú kategóriánál vagyunk), azonban a 7,5 sav ezt már elviszi a hátán (bár én még 1-2 grammot bele bírnék képzelni). Itt, meglepő módon, a vezető illatjegy a sárgadinnye, kis őszibarackkal. Hosszú, szép bor.

Szepsy István volt az utolsó állomás, ahol egy birtokfurminttal nyitottunk. Istvánék koncepciója, hogy a birtokbor 15-20000 palackjával a könnyebben érthető borokat kereső fogyasztókat szolgálják ki, míg a kb. 1000 palackos dűlőszelekciókat a különlegességekre fogékonyaknak kínálják. A birtokválogatás 2007-ben gyümölcsös, de nehéz anyag. Nálam a 14,2-es alkohol bizony kilógott, mind illatban szúrta az orrom, mind pedig megkeserítette a kortyot. Az évjárat forrósága jól érződik ezen a tételen. 2005 után tavaly készült újra válogatás a Nyulászóból. A dűlős tételek sajátossága, hogy az adott területnek csak a vincellér által legjobbnak, legegyedibbnek tartott kis, jellemzően 2 hektár alatti részéről készül a bor. Ez a terület lágyabb, kevésbé vulkanikus, mint a Szent Tamás vagy az Úrágya, ezt az innen származó bor is bizonyítja. Illatában virágok, körte érződik, ízében pedig harmónia uralkodik. A savérzet nagyon szép, csipkés – szinte vibrált a bor a számban. 2007 forrósága úgy látszik ebben a dűlőben nem ártott meg a szőlőnek, az est egyik legjobb száraz bora volt ez a tétel nálam. A 2006-os birtokborról mostanában sok szó esett, én a kicsit elbillenő alkohol miatt nem vagyok teljesen kibékülve ezzel a borral, szép-szép, de van több szebb tétel a Szepsy kínálatban. Igaz, azok árban is szebbek. Az édes borokból István először a 2006-os Botond cuvéet mutatta meg nekünk; nem először nyűgözött le ez a bor engem. Illatában a muskotály uralkodik: bodza és barack vív csatát, aztán döntetlenben kiegyeznek. Krémes, és nagyon hosszú a korty, olyannyira, hogy ha végképp lecsengett, az ember újra tölteni vágyik. Most kezdődtek el a2007-es folytatás összerakásának előkészületei, egy munkapéldány pont volt a pincében. Évjárathatásoktól nem volt mentes a bemutatott minta: kevésbé lendületes, mint elődje. A búcsúital a 2003-as aszú volt. Ez egy rendkívüli bor. Nagyon finom kaprosság kíséri a barackos, dohányos illatjegyeket. Krémes, lendületes, nagyon friss érzetű a korty, mintha épp most lett volna palackozva a tétel. Kalaplengetés, földig hajolás.

A sok napig tartó esőzés megviselte a dűlőket, a másnap délelőtti túrán kicsit off-road versenyzőnek éreztük magunkat. A földutak nagy része nem volt járható, ezért két helyszínre látogattunk el. Elsőként a Szent Tamás dűlő tetején álltunk meg, ahol Szepsy István bemutatta a termőtájat. Mesélt a zeolit korban lezajló vulkanikus mozgásokról, az akkor még itt levő Pannon-tenger felszínformáló munkájáról. Jótékony hatású az ennek következtében kialakult puha tufa, hisz a tőkék könnyen be tudnak hatolni ebbe. A Szent Tamás dűlőt a vörös agyag uralja. Fontosnak tartotta Szepsy kihangsúlyozni, hogy a talajösszetétel számára sokkal fontosabb, mint a kitettség – személy szerint a keleti oldal termőterületeit érdekesebbnek tartja az egyéb fekvésűeknél. Az érdekesség és értékesség viszont nem szinonimák – ezért is nehéz a tokaji összefogás, hisz sokaknak az egyediséget bemutató borok kevésbé fontosak, mint a könnyebben érthető, szép borok.

A Király dűlőt István mellett Barta Károly mutatta be. Ő 12 hektárral rendelkezik itt, de ami ennél sokkal lényegesebb: a dűlő felső részét Demeter Ervinékkel összefogva újra bevonták a művelésbe. Erdőt irtottak, a meglevő teraszok gátjait megerősítették, furmintot telepítettek a köves talajra, és tavaly már szüreteltek is róla (2006-ban inkább csak összeszedték azt a kevés szőlőt, amit a fiatal vesszők hoztak – de már az ebből szűrt bor is több alkoholistát levett a lábáról). Gépi művelést ott nem lehet alkalmazni – a felázott talaj miatt nem tudtuk megközelíteni a helyet, de lentről is lenyűgöző az a munka, amit elvégeztek. A kézi munkások előtt pedig le a kalappal. Bartáék három jó nevű tanácsadót kaptak is a rekultivációhoz: Kovács Tibor (Hétszőlő), Szepsy István és Orosz Gábor segítették munkájukat. Érdemes volt látni, milyen lelkesedéssel meséltek a borászok a területekről, ha rá is kezdett az eső, nem akaródzott senkinek menedékbe húzódni.
A ráhangolás után a teljes Mádi Kör felvonult, és bemutatták boraikat. Maradjanak velünk a második részre is.

Forrás: http://alkoholista.blog.hu/2008/09/23/madi_maraton

 

 

wineshack.hu

Török Pincészet

 

Török Pincészet – Török Béla
Mád /Tokaji borvidék

Mondhatjuk úgy is, hogy a szokásos történet a Török pincészet meséje is. Nagyszülők is a szőlővel foglalkoztak, így gyermekként hamar érzi ennek minden előnyös, de ekkor inkább csak hátrányos oldalát. Természetesen ezek a gyermekkori behatások egyértelmű és határozott eredeményre vezetnek: megszületik a döntés, hogy soha többet szőlőt és bort. Aztán elmúlnak a gyermeki tiltakozás évei, tapasztaltabb lesz az ember és rájön, hogy a világ elől csak egyetlen helyen érezheti magát jól: a szőlőben a pincehideg bor és szóda társaságában, mint annak idején a nagyszülők és a pincében a hordók és a bor között. Így van ez egy borvidéken!

Török Béla egy 10 hektáros birtokot igazgat – Holdvölgy, Bomboly dűlők Mádon és a Középhegy dűlő technikailag Rátkán. Ezen a vidéken ez a méret elegendő arra, hogy egy klasszikus családi borászatnak egész évben intenzív elfoglaltságot adjon. A család minden tagja aktívan kiveszi a részét a munkából, még a legkisebb gyerkőc is megtalálja a maga feladatát. A birtokközpont Mádon helyezkedik el és itt található a pince is, ami 1630!-ban épült. Riolit-tufa boltozású vájt pincéről beszélünk, amelynek egy központi ág és több mellékjárat adja az izgalmát. A főág közepén található egy kis beszélgető rész a kóstolók felvezetéséhez és az első pohár borok kóstolásához. Nagy és komoly beszélgetések helyszíne szokott ez lenni, csak ne feledd otthon a vastagabb ruhákat, hiszen a nagy nyári melegben is stabil 12 Celcius uralkodik odalent.

A gourmet folytatáshoz kialakítottak egy légkondicionált és fűtött pinceágat, amely jól elkülönül a többi ágtól és jól elzárt. Itt érvényesülnek a finom falatok, esetleg a komplett borvacsora, amelyet Béla boraihoz a felesége szokott elkészíteni helyi alapanyagokból. Mivel jól kigondolt és jól megvalósított párosításokról van szó igazi tévében látható kulináris élményben lehet részünk, amiben a borban rejlő ízek elővarázslásáé a főszerep. Akár lehetne ez egy átlagos pince is, hiszen sok helyen találunk ilyet, de itt nincsenek alkalmazottak így biztosak lehetünk, hogy mindenben van elegendő szív és lélek is.

Mád a Tokaji borvidék mostanában felkapott egyik települése, amely a régi időkben a borvidék központja volt Tokaj előtt és igazán izgalmas és különleges talajszerkezettel bír. Aki a vidék boraiból kóstolt legközelebb is felismeri majd azokat különleges aromáiról és ásványairól. Számtalan gyönyörű dűlő és a mostanában beáramló beruházások révén különleges építmények találhatók a településen. A Török Pincészet azonban hisz az emberi léptékű és fenntartható fejlődésben, így nincsenek gigaberuházások és nem is sajtolják ki a területet a nagyobb termelés reményében. Ez persze egy nehéz vállalás egy olyan helyen, ahol nehezen lehet boldogulni az apró lépések útján. Mi szeretnénk támogatni a pincét, hiszen a borok egy az egyben sugározzák a borász lelkületét, amit mi nagyon szeretünk. Kortyoljátok ti is!

Cikkek (Archívum):

Fehérszőlő 2012
Sárgamuskotály 2013

 

Forrás: http://www.wineshack.hu/torok-pinceszet